Wednesday, 18 July 2012

Public Speaking.

Bila cikgu bertanya, okay. kita perlu menghantar wakil untuk pidato dan public speaking peringkat wilayah. dalam hati, jadahnyee nak masuk benda-benda mcm nie, dalam umur 19 tahun. tak urban lah cikgu! seraya, mira menyahut, cikgu ! sy nak masuk pidato. then, sape nak masuk public speaking. mata memandang kawan-kawan dalam hati cakap, kau lah masuk, kau lah ! kihkihkih. tanpa di duga, aku angkat tangan, ye saya nak masuk cikgu. 

Alia Ruzaidy, jarang sangat nak melakukan kerja yg memerlukan kekuatan mental dan fizikal. aku lebih suka melihat, dan biar masa yang menentukan semuanya, tapi. masa hari tu, Alia Ruzaidy teruja nak masuk public speaking. nak tahu kenapa? sbb.. saja nak kutip pengalaman. before this dalam arus perdana. aku masuk bahas,forum and pantun. ketiga-tiga ketogori memerlukan gaya bahasa yang berbeza. tapi bahasa yang sama, but public speaking? hahaha :D

dengan takde cikgu Muet, aku bergerak semuanya sendiri. semuanya! ada hari masa Teacher Min datang lah, aku mintak pendapat dia. dan semuanya kemuadian, 100% aku sendiri. seminggu sebelum pertandingan, aku print teks. aku ade dua tajuk. satu susah dan satu simple. banyak jugak tanya member dekat U, matrik and sekolah lain. semua bg pendapat yg berbeza. and its help me a lot :) thanks. 

tiga hari sebelum masuk bertanding, berlatih dengan Ira through Skype. Ira banyak membantu, walaupun tak lama, tapi tips die bermanfaat :) thanks Iraa. lepas tu dengan kawan-kawan kelas pulak. Shazz cakap, Alia. sebut bagi clear. buka mulut. dan senyum. jangan baca teks mcm syok sendiri. hehe. okayyyy. even hari bertanding pun, Waida and Shazz bagi support yg sangat tinggi. 

sampailah masa untuk pergi bertanding, jeng jeng jeng. aku takde rasa takut. eh, tipulah takde. adelah dalam 20 % hehe. kenapa entah :)

Lokasi : SMKJ (C) CHONG HWA, Kuala Lumpur.


Peserta number 11. bertanding atas kapasiti satu2nya pelajar Melayu perempuan, buat aku rasa tak malu dengan kekalahan nie. dua lagi pelajar lelaki Melayu. bukan nak berlagak, habis section A aku rasa aku bole menang, sbb aku lancar tanpa teks. Alhamdulillah Allah lancarkan lidah aku, berkat doa ibu papa,kawan-kawan and ehem2. tapi bila dtg section B, baru lidah pure Melayu terkeluar kan, aiyoooo :O judges pun cakap, section A aku persembahan terbaik, okay nak riak lagi. tapi takpee, takde rezeki. kalah kepada bangsa asing, aku rasa. alaa, biaselah, diorang hari-hari cakap omputih *statement nak sedapkan hati sendiri. hahahahaha


adik-adik nie nak jadi pelapis utk next year. sbb tu cikgu suruh diorg ikut. thanks yaww korang yang comel-comel :)


kamera, aku berikan kepada mira sbg sokongan kepada hobi dia, sbb dia suka bergambar dan aku tidak. nak buat mcm mana. kat luar cantik tp dalam gambar tak. haha. takpee natural beauty bak kata adik, puih ! jadi, takdelah gambar masa aku berhujah berdegah-degah macam masuk pidato BM. haha.



first time datang sekolah cina. buat aku rasa woah... takde melayu meyh? haha. patutlah tandas kotor ! tiba-tiba terharu sbb sekolah dekat Wangsa. heee. kantin die bt aku tak lalu nak makan. hmm.

dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pelajaran buat aku rasa ini satu majlis yg berprestij. kan, kenal tak Datuk  Ir. Wee Ka Siong ? tak kenal? ahh, lemah lah pengetahuan korang ! ye, aku pung baru kenal die semlm T.T




gambar, ambil hadiah, gelap pulak. posing dah baik punya. iskk. putamina!


dah lah ade wartawan dari RTM, and and and aku tak tawu wartawan ape lagi. tapi ramai. haha.


nahhh, aku dah cakap. takde orang melayu. taknak percaya. hihi :)


dengan Datin Rokiah yang secara tak langsung kene jadi bidan terjun  I mean juri.. Thanks cikgu sebab beri saya peluang dan kepercayaan nie. hihi, skema.


Untuk rakan seperjuangan Nurul Amirah :)


kau dah buat yang terbaik dan termampu. mungkin takde rezeki nak ke peringkat seterusnya. dan juri tu sangat-sangat tidak adil untuk komen kau mcm tu. its okay. kau tetap yang terbaik buat kami. teruskan perjuangan anda <3 Tempat ketiga :)

so, menyertai pertandingan yang aku anggap pada mulanya level budak-budak tingkatan 5, buat aku lebih sedar yang kita belum hebat mana. kita sangka kita yang terbaik, tapi ada lagi yg lebih baik. seronok berkenalan dengan abang-abang handsome semua. banyak kawan baru. and, aku ada tanya seorang budak Aminuddin Baki. sape tak tawu sekolah nie? korang memang slow. haha. sembang dengan dia. lelaki,chinese. result die 3.68. best student sekolah die 3.8. die dari science stream. wouahhhhhhh :D daebak. sbb tu aku cakap pertandingan nie, buat aku buka mata dengan lebih luas. dunia yang masih luas yang belum kita terokai :)

gambar-gambar hiasan . . .






Datin Rokiah cakap, nak sambut Timbalan Menteri, mcm nie je hiasa die? haha.



sekian . . .

2 comments: